Olet täällä

John Demjanjukin oikeudenkäynnit / Holocaust Cabaret

Ilya Moschitskiyn itsenäinen projekti

Teoksen lähtökohtana on kanadalaisen dramaturgin Jonathan Garfinkelin kirjoittama näytelmä, joka perustuu todelliseen, 30 vuotta kestäneeseen oikeusprosessiin, jossa Demjanjukia syytettiin yhteistyöstä natsien kanssa. Yhdysvaltojen kansalaista, ukrainalaislähtöistä John Demjanjukia syytettiin ja loppujen lopuksi tuomittiin syylliseksi 28 060 vangin murhasta natsileirillä. Otaksuttiin, että Demjanjuk oli itse asiassa tunnettu vartija ”Iivana Julma”, joka päätyi historiaan kaikista julmimpana Majdanekin, Sobiborin ja Flossenbürgin keskitysleirien pyövelinä.

Kuolemantuomio, sen mitätöinti, uusi tuomio viideksi vuodeksi vankeutta – tämän rikostutkinnan kaikki ristiriidat, sen kesto ja kaikki dramaattiset absurdiuden saavuttaneet käänteet, ovat osoittaneet kyseisen  dokumentin sopivaksi pohjaksi teatterille.

Ilya Moschitsky esittelee Garfinkelin teosta sarkastisena showna, jossa viitataan sekä Bertolt Brechtin eeppisen teatterin perinteisiin, että kabaree-tyylilajiin. Kyseinen näkemys viitaten Demjanjukin tarinaan johtuu myös oudosta tosiasiasta: tuomioistuimen istuntoja varten viranomaiset vuokrasivat teatterisalin ja lähettivät oikeusistunnon televisiossa reality-showna. 

Näytelmää on esitetty Yhdysvalloissa ja Saksassa. Venäläinen ensi-ilta oli vuonna 2017. Esitys on voittanut Pietarin teatteripalkinnon ”Proryv” (paras ohjaus, paras näyttelijä).

Ke 5.6. klo 19 suuri näyttämö

Esityksen kesto on noin 110 min. (ei väliaikaa).

Liput toimituskuluineen alk. 

10.5. saakka 15€/19€
11.5. alkaen 18€/22€

Esitys on osa Mustan ja valkoisen teatterifestivaalia. Katso koko festivaalin ohjelma tästä.